menu_foto.jpg

NORGE ET LYDRIKE - NORWAY REMIXED
ASBJØRN FLØ, RISTO HOLOPAINEN OG TROND LOSSIUS
KONSEPT: BJARNE KVINNSLAND OG TILMAN HARTENSTEIN

 

Installasjonen var montert på Oslo Sentralbanestasjon i knappe to uker høsten 2002, under Ultimafestivalen. Installasjonen viste både direktesendt lyd fra 16 forskjellige steder i Norge, og ga publikum mulighet til selv å bearbeide det samme materialet med kunstneriske verktøy i et spesialdesignet lytterom. Installasjonen ble i hovedsak til som et samarbeid mellom NRK og NOTAM, hvor NOTAM hadde ansvar for det kunstneriske innholdet og NRK for mesteparten av teknikken, samt bygging og markedsføring. Installasjonens kunstneriske grunnidé og ramme ble gitt til tre kunstnere, Asbjørn Flø, Trond Lossius og Risto Holopainen. NOTAM engasjerte disse til å gjennomføre det klingende resultatet og konkret formgi den kunstneriske presentasjonen.

De konkrete lydmiljøene var valgt ut i NRKs distriktskontorer - og representerte noe viktig i lokalmiljøene, både i kraft av gjenkjennbarhet og hva de refererte til. Slik speilte lydene deler av den norske hverdagen. Lydene var også tilgjengelige på Internett, både i bearbeidet og ubearbeidet form. Publikum kunne dermed høre hvordan livet artet seg andre steder i landet, og Norge viste seg slik for seg selv. Publikum fikk både anledning til å reflektere over og nyte lydbilder fra landet rundt, og muligheten til å forme selv - å aktivt gripe inn og forandre.

Installasjonen besto fysisk av mange høyttalere som var hengt fra taket i et transittområde på sentralbanestasjonen, og høyttalerne dannet til sammen en sti som ledet til et lytterom hvor publikum kunne forme lydbehandling og avspilling gjennom 24 høyttalere. Betjeningen av lydbehandlingen skjedde gjennom et spesiallaget "knappespill", og var enkel å forstå. Installasjonen hadde tusenvis av besøkende i løpet av perioden, og mange interessante kommentarer ble nedtegnet i gjesteboken, både om hvordan lydene frembragte konkrete minner, og om de følelsene de vakte til live.