menu_foto.jpg

THE TUNNEL OF LIGHT
BJARNE KVINNSLAND, PER ÅGE LYSÅ OG YNGVE SANDBOE

 

Oslo Sporveier åpnet august 2003 første del av T-baneringen med to nye stasjoner, Storo og Nydalen. Bydelen Nydalen er et område i forvandling og vekst, og utvikler et betydelig teknologisk miljø. Det store antallet arbeidsplasser fordret en attraktiv og enkel løsning på kollektivtransport.

Nydalen Stasjon består av en frittstående inngangspaviljong på gateplan mens selve stasjonsområdet ligger 12 meter under bakken. The Tunnel of Light omslutter rulletrappen som går fra stasjonsområdet opp til gatenivå. De tette veggskivene i bygget på gatenivå er av svart basalt med lik overflate ute og inne, med store felt av glass, og en fremskutt glassboks i rødt, hvor man kan skimte installasjonen fra gateplan. Spesielt vakkert er dette kveldstid.

Rundt rulletrappen er det installert over 1800 lysrør og 44 høytalere bak omsluttende glassflater. Styringsprogrammet er bygget opp med en egen tidslinje hvor lyd/musikk/lysfiler henges "fritt" på denne. De sammenkomponerte musikk- og lysfilene ligger i et arkiv og avspilles i en rekkefølge som defineres forskjellig for hver måned; avhenging av månedens tema. Lys, musikk, teknologi og arkitektur er utformetsom en integrert og sammenkomponert helhet, og ved hjelp av sensorer reagerer verket dynamisk i samspill med publikum i rulletrappen. Verket er tematisert rundt forskjellige opplevelser av reise: Reise i tid og reise i sted. Hver årstid har sine lyder og sitt lys, hvert sted har sin egen lyd, og det finnes lyd- og lysstemninger for alle faser i livet.

Ideen til utsmykkingsprosjektet ble unnfanget av Kristin Jarmund, som har utformet Nydalen Stasjon og den glassoverbygde rulletrappen. Fargelyssystemet er spesielt utviklet av Intravision system as ved Per ge Lyså, og styringssystemet er utviklet av Yngve Sandboe for prosjektet. Musikken er komponert av Bjarne Kvinnsland, og er i hovedsak basert på originale lydopptak. Komponisten har i prosjektet også samarbeidet med forfatteren Beate Grimsrud, som leser egne tekster. Disse er bearbeidet og integrert i det øvrige musikalske uttrykket.

Tilsvarende teknologi er benyttet i en installasjon på nybygde Løkenåsen skole, som åpnet for bruk høsten 2002. Der er teknologien gitt form av en lysvegg med mange høyttalere, hvor elever og lærere kan utvikle bevegelser, lys og lydforming i et spesiallaget kontroll-system. Det arbeides med utvikling av egen pedagogikk rundt lys og lyd i forbindelse med denne installasjonen, som et samarbeid mellom Intravision, Høgskolen i Oslo og Norsk nettverk for Teknologi, Akustikk og Musikk (NOTAM).