menu_foto.jpg

SHADOW CASTING (I) OG II
SVEN PÅHLSSON

 

Shadow Casting I ble opprinnelig laget i 2001 som en veiutsmykking på E6 ved Råde i Østfold. En fjellskjæring ble belyst med en 150 kvm. stor projeksjon som viste en cowboy ridende inn i en rødmende solnedgang. Kunstnerisk var prosjektet vellykket, men veivesenet valgte allikevel å demontere Shadow Casting I fordi trafikkavdelingen vurderte at installasjonen nedsatte trafikksikkerheten. Veivesenet ønsket likevel å utvikle prosjektet videre, og fant et velegnet sted for veikunst ved åpningen av Hvaler-tunnelen. Tunnelåpningen er svært vid, og kan assosieres med formen av en gammel steinbru. Visuelt og symbolsk relaterer dette til den sammenkobling tunnelen utgjør mellom fastlandet og øya. Sted- og kulturreferansene endret seg ved flyttingen, og Shadow Casting-projeksjonen ble videreutviklet. Shadow Casting II refererer nå til folkeeventyret Bukkene Bruse.

Siden dette er en veiutsmykking, tok Påhlsson utgangspunkt i at bilføreren og de andre reisende ikke skulle bruke for lang tid på å oppdage eller "forstå" hva de ser, men at installasjonen likevel gir noe tankevekkende, og virker aktiverende på kjøreopplevelsen. Projiseringen viser tydelige og kjente referanser til folkeeventyret, men gir også assosiasjoner til populærkulturelle uttrykk og tegneserier. Valget av det tegneserieaktige visuelle formspråket er gunstig i veikunst-sammenheng, fordi et tegneserieliknende formspråk kommuniser svært direkte med betrakter, og fungerer på tvers av språkbarrierer. Blått er benyttet som fargeaspekt, fordi det knytter an til Hvaler og havet utenfor som også ligger over tunnelen. Blå farge oppleves intuitivt hos betrakteren som rolig og stemningsfull, og gir en vakker effekt. Blått refererer dessuten til nattstemning og drømmeeffekter. Det blå lyset gir bare cirka 15-20 prosent lysmengde gjennom filteret, derfor er det laget en hvit kontrast-"aura" rundt figurene for å gjøre dem tydeligere og således mer trafikksikre.

Teknikken i arbeidet er at bildene oppstår gjennom projisering av Gobos-bilder. Dette er en egen type slides som lett kan byttes ut, slik at man kan sette inn andre bilder og lage nye projiseringer. Dette gjør det også mulig å skape variasjon og bryte forventninger for de kjørende. Videre er det svært få fysiske inngrep i miljøet, fordi verket eksisterer primært om kvelden og natten.