menu_foto.jpg

PRODUKSJONSSTEDER FOR ELEKTRONISK KUNST

 

For informasjon og veiledning om utvikling av elektronisk kunst, ta kontakt med følgende institusjoner:

PNEK - PRODUKSJONSNETTVERK FOR ELEKTRONISK KUNST

c/o Atelier Nord, Lakkegata 55D, 0187 Oslo
Telefon: 23 300 300 Telefaks: 23 06 08 84
www.pnek.no // pnek@pnek.no

PNEK ble opprettet i 2001, som et fireårig prosjekt finansiert av Norsk Kulturråd. PNEKs oppgave er å være en samlende ressurs for produksjon av elektronisk kunst i Norge. Virksomheten beståri å koordinere kunstfaglige prosjekter, og utveksle tekniske ressurser og faglig kompetanse på tvers av geografi og fagfelt. Kjernen i nettverket består av fire noder: Atelier Nord, NOTAM (Norsk nettverk for Teknologi, Akustikk og Musikk), BEK (Bergen senter for elektronisk kunst) og TEKS (Trondheim elektroniske kunstsenter). Hver node sitter med ulike former for spesialkompetanse, og virksomheten i PNEK er ofte av tverrfaglig karakter. Etableringen av PNEK har medført en vesentlig styrking av tverrfaglig samarbeid og genreoverskridende prosjekter.Hovedvirksomheten til PNEK består i å distribuere og koordinere utveksling av faglig kompetanse, prosjektvirksomhet og ressurser mellom aktørene i det elektroniske kunstfeltet. Hovedtrekkene i dette arbeidet består i å:

* legge forholdene til rette for økt samarbeid mellom produksjonsstedene
* bidra til økt informasjonsflyt og arkivering
* støtte og samprodusere større prosjekter
* finne og støtte nye initiativer i hele Norge
* øke norske kunstneres kompetanse gjennom kurs og annen utdanning
* finne nye modeller for ressursforvaltning og økte rammevilkår for elektronisk kunst.

NOTAM

Nedregate 5, 0551 Oslo
Telefon: 22 35 80 60 Telefaks: 22 35 80 61
www.notam02.no // admin@notam02.no

NOTAM er et produksjonssted for nyskapende arbeid med lyd Ð i komposisjon, forskning, utdanning og formidling, og ble opprettet i 1993. NOTAMs viktigste funksjon er bistand til skapende i deres arbeid, gjennom drift av lydlab og studioer, gjennom programmering av verktøy, og gjennom bygging av spesiell maskinvare. Dette arbeidet gir NOTAM en bred kompetanse, og NOTAM trekker også på kunnskap i et bredere nettverk. Slik kan NOTAM kan utføre oppgaver med stor spredning, fra musikk for åpning av OL og Gardermoen, til installasjoner med spesiell program- og maskinvare.

NOTAM gir, i tillegg til frittstående kurs og verksteder, også kurs for grunn- og videregående skole, høgskole og universitetssektoren. Slik virksomhet er ofte knyttet sammen med interaktive installasjoner, hvor kunstverkene er tatt i bruk som didaktisk materiale.

NOTAM har i sin 10-årige historie vært et ressurssenter for musikklivet i Norge, og har i løpet av de siste to år også gjort denne kompetansen tilgjengelig for kunstnere fra andre felt, slik at den kommer flest mulig til nytte.

ATELIER NORD

Lakkegata 55D, 0187 Oslo
Telefon: 23 06 08 80 Telefaks: 23 06 08 80
www.anart.no // office@anart.no

Atelier Nord ble stiftet i 1965, og arbeider med kunst i nye medier, nye former og med nytt innhold - særlig innenfor teknologiintensiv kunst. Atelier Nords målsetning med sitt engasjement i nye medier er å arbeide for at den nye kunsten blir etablert med gode produksjonsforhold og distribusjonskanaler, øke forståelsen for disse kunstformene og styrke en kritisk offentlig samtale på feltet. Den nye kunsten skal bringes inn i det etablerte kunstsystemet på en slik måte at særegne erfaringer og referanserammer blir en del av kunstverdenens felles grunnlag. AtelierNord skal ikke ta på seg offentlige forvaltningsoppgaver, men hele tiden søke å ligge i kunstverdenens randsoner for å bringe nye kunstformer inn i kunstoffentligheten.

Den primære målgruppen for Atelier Nords aktiviteter er det profesjonelle kunstlivet: Kunstnere, kunstvitere, kritikere, formidlere og fagpersonale ved kunstens institusjoner på tvers av fagdisiplinene.

Atelier Nord adopterer kunstneres prosjekter med initiativtakeren som prosjektleder. Målet er særlig å tilby kunstnere som gjør teknisk, økonomisk, organisatorisk eller kunstnerisk komplekse prosjekter en tilpasset plattform for produksjon. En slik adopsjon gir prosjektet den samme status og ressurstilgang som om Atelier Nord selv skulle ha initiert prosjektet.

Atelier Nord brukes også som base for for-prosjekteringer der kunstneren trenger umiddelbar støtte for å utvikle et prosjekt og der det ikke finnes eller ikke er hensiktsmessig med annen forprosjekteringstøtte. Dette kan gjelde alle typer prosjekter - verkproduksjoner, verksteder, formidling, forskning eller publikasjoner.

Atelier Nord tilbyr et spekter av produksjons-og formidlingstjenester; tilgang til rom forproduksjon og visning, tilgang til enkelt og spesialisert produksjonsutstyr, leie av visningsutstyr til reduserte priser, Internettjenester og teknisk og kunstnerisk rådgivning. Tjenestene tilbys hele kunstfeltet, både til enkeltkunstnere og organisasjoner - uavhengig av sjanger og fagdisipliner. Internettjenestene tilbys også internasjonalt.

BERGEN SENTER FOR ELEKTRONISK KUNST (BEK)

C Sundtsg 55, 5004 Bergen
Telefon: 55 23 30 80 Telefax: 55 23 30 81
www.bek.no // bek@bek.no

BEK ble etablert i 2000 i tilknytning til Kulturby Bergen 2000, og har som formål å fremme elektronisk kunst. BEK opererer overfor kulturlivet, særlig skapende kunstnere som benytter ny teknologi i sin kunstneriske virksomhet. BEK initierer og/eller gjennomfører kunstneriske prosjekter, stiller arbeidsrom, utstyr og personell til disposisjon for kunstnere, utvikler programvare og maskinvare, gjennomfører kurs og seminarer, og leier ut utstyr og personell til konserter, forestillinger og utstillinger. Arbeidsområdet spenner vidt, fra billedkunst, musikk og scenekunst til tverrestetiske uttrykk. Mye av teknologien som benyttes kommer til anvendelse innen flere av disse områdene.

BEKs bidrag på det elektroniske kunstfeltet har kanskje særlig vært den tverrestetiske og tverrfaglige profilen. BEK har vektlagt genreoverskridende arbeid, det vil si kunstproduksjon med bakgrunn i to eller flere av feltene billedkunst, musikk og scenekunst. Teori, kunstforståelse og faglig diskurs kan variere mye fra et felt til et annet. BEK oppmuntrer tverrestetisk forståelse og fungerer som et brohode mellom kunstfeltene.

BEK har særlig fokusert på sanntidsbaserte og interaktive kunstuttrykk. Aktiviteten innen dette feltet er svært høy, og teknisk utvikling og estetiske problemstillinger krysser hverandre. BEK har til dels stått svært sentralt plassert i internasjonalt viktige prosjekter, med mye engasjement fra mange involverte. BEK deltari utviklingen av programvare for sanntidsvideo, med verksteder av ulike slag og som vert for e-postlister. Dette er utvekslingsarenaer ikke bare for teknisk informasjon, men vel så mye for kunstneriske uttrykk og diskusjoner.

TEKS - TRONDHEIM ELEKTRONISKE KUNSTSENTER

Kjøpmannsgt. 59, 7011 Trondheim
Telefon: 73 19 19 91 Telefax: 73 19 19 92
www.teks.no // teks@teks.no

TEKS er en ideell stiftelse opprettet 2002 iTrondheim. Stiftelsen har som formål å fremme elektronisk kunst innenfor alle fagfelt, lokalt og nasjonalt. TEKS er et ressurs- og kompetansesenter for kunstnere som benytter seg av digitale og elektroniske verktøy. TEKS initierer og gjennomfører kunstneriske produksjoner og prosjekter, driver formidling og kompetanseheving gjennom kurs og verksteder, og arrangerer eller er medarrangør for ulike kulturelle tiltak i regionen. Stiftelsen er IT-konsulent for kulturinstitusjoner, og administrerer e-post lister og webhotell for kulturprosjekter.

Med utgangspunkt i Trondheim som nasjonalt teknologisk senter er det en prioritert oppgave for TEKS å samordne lokale ressurser og kompetanse, blant annet gjennom oppbygging av et inter-institusjonelt nettverk. Ved å prioritere tverrfaglige samarbeidsprosjekter med relevante utdannings- og forskningsmiljøer utvikles og realiseres kunstneriske prosjekter. TEKS samarbeider med blant andre Linje for musikkteknologi, Institutt for teknisk kybernetikk, Institutt for datateknikk, Kunstakademiet i Trondheim, alle ved NTNU.

TEKS arrangerer "Trondheim Matchmaking", en årlig internasjonal festival for ny teknologi og elektronisk kunst. Festivalen er en arena og møteplass for presentasjon av innovative ideer og kunstneriske prosjekter, et sted for å ivareta og utvikle kompetanse og ressurser. Under Trondheim Matchmaking 2003 presenterte over 50 innledere fra inn- og utland sine arbeider og prosjekter, og over 300 gjester deltok på festivalen.

Stiftelsen er finansiert med støtte fra Norsk Kulturråd, Trondheim kommune og PNEK.

I/O/LAB - ROGALANDS RESSURSBASE FOR ELEKTRONISK KUNST

Postboks 308, 4002 Stavanger
www.iolab.no // iolab@iolab.no

i/o/lab arbeider med å bygge opp et ressursmiljø for å kunne formidle og tilby profesjonelle kunstnere, innen skapende og utøvendevirke, et tilbud som omfatter kompetanseheving, utvikling og produksjon samt formidling av elektronisk kunst. Gjennom tilgang på teknologi og arbeidsrom,for utvikling og produksjon av kunstnerisk art, arbeider i/o/lab for å fremme og bistå kunstnere som arbeider innen nyere medier ved å drive frem prosjekter, tilrettelegge visningsmuligheter, samt fungere som et faglig og sosialt knute-punkt. Hovedvirksomheten består i:

* Konsulentvirksomhet i form av kurs/fore-lesninger eller bistand av faglig/teknisk/produksjonsrettet art.
* Produksjon av prosjekter som er igangsatt av i/o/lab eller i samarbeid med andre profesjonelle kunstnere og kunstnergrupper.
* Formidling av kunst i nyere medier, ambulerende kuratorvirksomhet med egne konsepter eller i samarbeid med andre aktører.
* Kurstilbud, foredrag og seminarer.