DSP
knapper

Morsomme ideer til musikk

Her er noen ideer til ting man kan forsøke å gjøre med DSP. Dersom du selv har gjort noe du ble spesielt fornøyd med, så send oss noen ord om det, slik at vi kan fortelle andre om det på denne siden. Da legger vi også opp E-postadressen din slik at du kanskje får post fra andre som driver med det samme.

 • Idé 1: Bondegården som musikk?
  1) I lydarkivet finner du mange lyder fra husdyr. Bruk dem til å lage et fjøs slik du tror det låter når dyrene er sultne, alle på én gang.
  2) Flytt etterpå rundt på de lydene du da har for å lage en "samtale" mellom dyrene - akkurat som det skjer særlig ofte - dyrene snakker helst med dyr av samme art som dem selv.
  3) Klarer du å lage et "kor" med bass, tenor og sopran ut ifra dyrelydene? Du må kanskje transponere (flytte oppover eller nedover) noen lyder, og strekke noen slik at de blir lenger.
  4) Kan du lage et slags "kontrapunkt", hvor de forskjellige lydene og sporene beveger seg mot og fra hverandre etter et mønster det går an å kjenne igjen?
 • Idé 2: Fra det ene til det andre
  1) Lag eller hent noen lyder fra arkivet her, og lag et lite stykke hvor alle lydene først går fra venstre mot høyre, og så fra høyre mot venstre.
  2) Lag det slik at noen går fort, og andre sakte. Prøv å forandre på hastigheten til noen av lydene.
  3) Lag etterhvert stykket slik at alt først beveger seg fort, og så gradvis blir langsommere inntil det stopper helt opp og står helt stille på forskjellige steder i noen sekunder før alt forsvinner sakte ut til den ene siden.
  4) La alle lydene komme inn igjen fra den samme siden og bevege seg på tvers, som forskjellige vers i en sang. Legg inn nye lyder som starter bevegelsen for hvert vers.
  5) Hvilken historie forteller alle lydene som setter versene i gang? Kan den utvikles videre?
 • Idé 3: En ørehistorie
  1) Finn noen lyder i arkivet som du kan bruke til å lage en lydfortelling om noe du har opplevd, eller fra der du bor.
  2) Bruk de lydene som er vanligst, og fyll på etterhvert med lyder som er mindre opplagte.
  3) Er det noen lyder du kunne vært foruten? Er det noen lyder som går i veien for hverandre?
  4) Hvordan ville det vært om alle de sterkeste lydene forsvant? Prøv å bare beholde de fem svakeste lydene og se hvilken historie de forteller! Hvordan kan den gjøres mer interessant? Morsommere? Er det god plass mellom lydene?
 • Idé 4: Lag et stykke med lyder fra Internett
  1) Hos for eksempel Samplenet er det lagt ut en masse forskjellige lyder og lydeffekter. En morsom ting å gjøre er å laste ned noen lydeffekter herfra for å kombinere med lydene på DSP-sidene.
  2) Tenk en liten historie om noe som kunne ha skjedd og lag den med lyder. Den trenger ikke være så lang, bare du har en mening med det du lager.
  3) Finn en ny avslutning på historien og lag historien på nytt.
  4) Hvilken historie likte du best, og hvordan var den lyden som endret historien? Klarer du å gi historien et nytt innhold ved Å flytte bare litt på lydene?
  4) Test fortellerevnen din ved å spille historien for andre og se om de skjønner hva du tenkte på. Hvis det ikke stemmer med hva du tenkte, så kan dere lage historien deres også!informasjon

Hva er DSP? Morsomme ideer Morsomme lyder Eksempler på tekster Vanlige spørsmål Eksempler på lyd og video Distribusjon Musikk laget med DSP E-post til NoTAM